TEÁK, FŰSZEREK

Teák, fűszerek, ízek, illatok, jótanácsok:

www.mannarium.hu""

Feedek
Megosztás

Kérsz egy kis ingyenes teakóstolót?

Kérsz egy kis ingyenes kóstolót?

A Maharani és a Tűzvirág teáinkat követően megvan 2017-es esztendő legnépszerűbb teája!

Érdekes módon nem egy klasszikus élvezeti tea lett a győztes, hanem egy élvezeti és élettani hatásokban egyaránt gazdag keverék, a Gyömbér-citromfű organikus herba tea.

Valamennyi összetevője -gyömbér, indiai citromfű, fodormenta, édesgyökér- ellenőrzött biológiai termesztésből származik. Illata, íze citrusos, a gyömbértől igen jellegzetes, kissé -de nem zavaróan- csípős, a fodormenta egy árnyalatnyi mentolos ízt ad hozzá, míg az édesgyökér édessége egy-egy korty lenyelését követően jelenik meg. Igazán különleges, egyedi keverék ez a tea, mely minden napszakban fogyasztható. Kellemes ízén kívül legfontosabb tulajdonsága, hogy tökéletesen karbantartja az emésztőrendszert.

Gyömbér: gyomornyugtató, emésztésjavító, immunerősítő, gyulladáscsökkentő, rendben tartja a vércukorszintet

Indiai citromfű: antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, csökkenti a koleszterinszintet, nyugtató, oldja a szorongást

Fodormenta: emésztésjavító, görcsoldó, gyomorerősítő, köhögéscsillapító

Édesgyökér: immunerősítő, stresszoldó, gyulladásgátló, májvédő, méregtelenítő

Nos hát ennyi mindent tud ez a tea azon kívül, hogy fantasztikusan kellemes íze van.

Szívesen küldünk egy kis ingyenes kóstolót, ha 2018. január 31-ig a mannarium@gmail.com címre elküldöd neved és postai címedet! (Ezzel egyúttal hozzájárulsz, hogy a jövőben a Mannárium Kft hírlevelet küldjön számodra. Erről a későbbiekben természetesen bármikor leiratkozhatsz.)

Zöld gyöngy a sivatagban

Amikor néhány esztendővel ezelőtt egy expedícióval a Szahara mélyén jártam, az ottani nomádok mindig kis golyócskákból álló teafűből készítettek nekünk frissítőt. Mint utóbb kiderült ők általában „Gunpowder” típusú kínai teát használtak, mert ez sokkal tovább megőrzi a minőségét, még ott a sivatagi viszonyok között is.

Rettenetes erős teát készítettek. Ehhez jókora adag teafűvet tettek egy viszonylag kis méretű teáskannába, sok-sok cukrot lapátoltak hozzá és ezt melegítették fel.

Rendkívül édes, méregerős teát kínáltak körbe, de csak két-három kortynyi mennyiséget. Ezt az első adagot a sivatagi harcos erejével jellemezték. Kicsiny mennyiségű friss teával és cukorral kiegészítve felöntötték másodszor is. Ez elmondásuk szerint olyan erős, mint a jó barátság. A harmadszori felöntés pedig már lágy volt, mint a szerelem.

Bármilyen keveset is töltöttek egy-egy kör során, három ilyen kis adag elfogyasztása brutális energiabomba volt a szervezetnek.

Régebben mindig hallottam, hogy a nagy hőségben forró teával hűsítik magukat az arabok. Ez talán igaz, de én úgy éreztem, hogy a sok tein és a cukor olyan szinten tölti fel a szervezetet, hogy a meleget már nem is érzi az ember.

A képre azért tettem egy normál méretű teáskanalat, hogy érzékeltessem milyen pici teáskannában készült a sivatagi tea 5 ember számára :-)

Azóta is imádom ezt a teát, bár ezzel a módszerrel viszonylag ritkán készítem el, inkább cukor nélkül fogyasztom.

A világon az egyik legismertebb zöld teafajta a „Gunpowder”, azaz puskapor. Ezt a kis golyócskákká gyúrt teát az angolok nevezték el így, míg Kínában jóval barátságosabban „Zöld gyöngynek” hívják.

Valamikor kézzel sodorták össze a tealevélkéket, ma már ezt gépekkel végzik. Természetesen ma is létezik fantasztikus minőségű, kézi sodrású tealevél, de annak ára messze meghaladja az átlag teaivó pénztárcájának kapacítását.

A gunpowderek közül az egyik legjobbnak mondott minőség a „Temple of Heaven”, azaz a Mennyek temploma nevet viseli. Joggal.

Klasszikus módon a következőképpen kell elkészíteni:

A fényes kis golyócskákból mindössze egy mokkáskanálnyit tegyetek egy kis bögrényi teához. A felforralt vizet 5-10 percig hagyjátok lenyugodni, majd a teára öntve 2-3 percig áztassátok. A kis golyócskák szépen kinyilnak, kiengedve magukból illatos aromájukat. Leszűrve, lassan kortyolva fogyasszátok. Az így egyszer már használt teafüvet ugyan ezzel a módszerrel még 3-5 alkalommal felönthetitek, így élvezve a tea minden alkalomra megváltozó fantasztikus ízvilágát.

A teából 800.- Ft áron rendelhettek egy 50 grammos csomagot a Mannárium webshopból, vagy Pécsett megkóstolhatjátok a Jókai Cukrászdában (Pécs, Jókai tér).