Ez sárga? No nem, ennek a gyönyörű virágnak a sárgasága a föld alatt rejtőzik! A kurkuma gyökérzete adja azt a ragyogóan sárga port, melyet évszázadok óta használnak különböző célokra.

A gyömbérfélék családjába tartozó sárgagyökér (latin nevén curcuma longa) már az ókorban használatos volt fűszerként, de festéket is készítttek belőle. A távol-keleten alapfűszere a hal-, tojás-, rizs-, mártások-, szárnyas- és a sertéshúsos ételeknek, de közkedvelt adaléka a savanyúságoknak és fűszervajaknak, valamint a sokfelé népszerű currynek is. A középkori Európában - narancssárga színe miatt - a méregdrága sáfrányt helyettesítették vele, innen származik az „indiai sáfrány” elnevezése.

Kurkuma gyökér

A kurkuma gyógyító hatása is közismert:

- Remek keringésjavító szer, csökkentheti a trombózis és az infarktus kialakulását.

- Vérömlenyek oldására, vérrögök kialakulásának meggátlására is alkalmazhatjuk.

- Vértisztító, stimuláló hatású lehet, elősegítheti a vérsejtek képződését.

- Csökkentheti a koleszterintet, étványgerjesztő hatású lehet.

- Serkentheti a zsíranyagcserét, segítheti az epeváladék epehólyagból való kiürülését.

- Májvédő hatású lehet, segítheti a májsejtek fehérjeanyagcseréjét, regenerálhatja a májsejteket.

- Csökkentheti a lázat és a gyulladásos folyamatokat, fájdalomcsillapító hatású lehet.

- Csillapíthajta a köhögést, hurutoldó hatásával enyhe megfázás, nátha kiváló ellenszere lehet.

- Jótékonyan hathat és gyulladáscsökkentő hatással lehet az ízületekre, inakra is.

- Antibakteriális, méregtelenítő hatásával fontos szerepe lehet a mindennnapi megelőzésben, a kellemes közérzet kialakításában és megőrzésében.

- Állatkísérletekben beigazolódott, hogy a kurkuma lassítja a rákkeltő anyagok hatását, a rákos sejtek növekedését.

A kurkumából érdemes szinte mindenféle ételbe tenni egy kicsit a húslevestől a palacsintatésztáig bezárólag.