Van akinek első találkozása a borókabogyóval szeszes formában történt meg: ivott egy jó kis borovicskát, vagy egy finom gin-t. Nos, aki innen közelítette meg e nemes növényi ízt az sem csalódhatott, de azt tudni kell, hogy a boróka bogyója másra is használható. Még mielőtt elfeledném: szerelemserkentő! :-)

Remek fűszer például:

pácok, mártások, főzelékek, sertés-, hal- és vadhúsok, libák, kacsák, rostonsültek, vadpástétomok, saláták, káposztás ételek készítésénél használhatjuk Jól társítható bazsalikommal, kakukkfűvel, foghagymával, rozmaringgal, majoránnával, mustárral.

Jótékony gyógyhatásai is vannak, melyek kis mértékben az ételeken ízesítésekor is érvényesülnek, de igazán egy jó borókatea formájában hatásosak. A borókatea vízhajtó, izzasztó, vese-, epekőoldó, szélhajtó, étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó és alkalmazzák reumatikus panaszok esetén is. Jót tesz a prosztatának, fizikailag és pszichikailag is tisztít, javítja a kedélyállapotot.
Boróka tea készítése: 2 dl forró vízzel öntsünk le 4 apróra összevágott borókabogyót, hagyjuk ázni 5 percig, majd szűrjük le, ebből naponta 1-2 csésze tea fogyasztása ajánlott. A kúra három hétnél tovább tartó használata nem javasolt, mert felerősítheti a szervezetben esetleg meglévő gyulladásos folyamatokat, és a vesének sem tesz túl jót folyamatos használata (vesebetegek ne igyák!).


Jó sok borókás ételreceptet találsz itt: http://www.nosalty.hu/alapanyag/borokabogyo

 

Itt pedig magát a borókabogyót lelheted: http://mannarium.hu/spd/F-0003/Borokabogyo_egesz