A gyümölcsteák – mivel nem tartalmaznak élénkítő hatású koffeint- nyugodtan ihatóak az egész nap folyamán. Jellegüknél fogva melegen és hidegen is fogyazthatóak, kitűnő szomjoltó hatásúak. Ezekben a teákban aszalt -olykor kandírozott- gyümölcsök, szárított virágszirmok vannak, melyek nyomelem tartalma a leforrázás ellenére is jelentős mértékben megmarad, így azok szervezetünket gazdagítják.

A gyümölcsteák egyik leggyakoribb alkotóeleme a hibiszkuszvirág, mely jó festőhatásával gyönyörű színt ad a teának, savanykás íze miatt pedig jó szomjoltó. Élettani hatását sem szabad feledni: köhögéscsillapítő, köptető és jó hatással van az emésztőrendszerre.

A gyümölcsteák elkészítése:

2-2,5 deciliter 100 °C fokos vízzel öntsünk le egy teáskanál gyümölcsteát, fedjük le, és minimum 10 percig hagyjuk ázni. Ezután szűrjük le és élvezzük ízét, illatát, jótékony hatását.

Mint más teák esetében is javasolt: ne filteres teát használjatok, mert azok nagy részénél nem igazán a benne lévő gyümölcsök adják a gyümölcsös ízt! A darabos teák is tartalmaznak némi aromát, de azok gyümölcskivonatból készülnek, nem holmi kemikáliák!

A jó minőségű gyümölcsteák általában még egyszer, vagy akár kétszer is leönthetőek. Ilyenkor természetesen csökken az erősségük, de karakterük megmarad.

A jóízű teázást követően a visszamaradt, felázott gyümölcskeveréket egy kis műzlivel, joghurttal, vagy mézzel meg is lehet enni.

A gyümölcsteákat mindenki -gyerekek is- ihatják, de arra azért figyelni kell, hogy ezek a keverékek kisebb-nagyobb mértékben savasítják a szervezetet.

 

A Mannárium webshopban a következő gyümölcsteákat lehet kapni:

eper-málna, barack mix, trópusi mix, vadmeggy, homoktövis