TEÁK, FŰSZEREK

Teák, fűszerek, ízek, illatok, jótanácsok:

www.mannarium.hu""

Feedek
Megosztás

Datolya az arab világ csodája

A datolya egészségi szempontból számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Nagyon gazdag rostokban és különféle vitaminokból, valamint ásványi anyagokból is rengeteget tartalmaz: kálcium, kén, vas, kálium, foszfor, mangán, réz és olaj található benne.

Naponta legalább egy szem datolya elfogyasztása megalapozza a kiegyensúlyozott és egészséges étrendet. A muszlim hagyomány szerint a böjt megtörésekor pár szem datolyát és egy kis vizet vesznek magukhoz, ez segít elkerülni, hogy a böjt után hirtelen túl sokat egyenek. Amint a szervezet felveszi a datolya értékes anyagait, az éhségérzet azonnal csillapodik, így aztán remek adalék a fogyókúrához is. A datolya segít a hasüregi problémák, szívpanaszok, szexuális gyengeség, és az emésztőrendszer rákos elváltozásainak enyhítésében, a szemek egészségének és a látás élességének élethosszig tartó fenntartásában, és a legjobb élelmiszernek tartják az izmok építéséhez.

Néhány példa a datolya felhasználásáról:

Egészséges szív: a datolya meglehetősen jó segítség a szív jó egészségének fenntartásában. Hetente kétszer használjuk a következő módon: áztassunk be néhány szemet éjszakára, reggel pürésítsük, és így együk meg – a szívünket nagy mértékben erősíteni fogja.
Szexuális gyengeség: ez a csodálatos gyümölcs még a szexuális teljesítő-képességet is fokozza. A legjobb módszer a kívánatos hatás eléréséhez, ha éjszakára friss kecsketejbe áztatunk egy maroknyit, majd reggel hozzáadunk egy kis őrölt kardamomot, mézet, majd összeturmixoljuk az egészet.
Részegség, másnaposság, alkoholmérgezés: Magas tápanyagtartalma miatt gyors enyhülést hoz minden ilyen esetben. A hatás fokozható, ha felaprítás után éjszakára beáztatjuk és a lével együtt fogyasztjuk, vagy össze is turmixolhatjuk..
Hasüregi rák: A datolya hatékonyabb bármely gyógyszernél, és mivel természetes anyag, teljesen mentes a mellékhatásoktól. Könnyen emészthető, és a ellátja a szervezetet a betegség lekűzdéséhez szükséges energiával, tápanyagokkal.

Datolya a mannarium.hu oldalon rendelhető: kicsi csomag (40 g) és nagy csomag (500 g)

A torokgyógyító kardamom

Múltkorában a kaposvári vásárcsarnokban egy kissé akcentussal beszélő hölgy kardamommagot keresett fűszereink között. Igen nagyon megörült, hogy talált kínálatunkban, és rögtön két zacskóval is vásárolt belőle. Megkérdeztem tőle, hogy mihez használja? Elmesélte, hogy ő körbeutazta a világot, nagyon megkedvelte az indiai ételeket, azokat ízesíti vele. Azt is elmondta, hogy most azért vett két csomaggal, mert kicsit fáj a torka, és arra kitűnő szer a kardamom. Néhány szem magot szét kell rágni, és pár óra múlva vége a torokfájásnak. Én eddig mint igen kitűnő szíverősítőt, gyomor- és bélgyógyítót, emésztést javítót ismertem ezt az egzotikus fűszer- és gyógynövényt, de hamar megbizonyosodtam a hölgy igazáról.

Múlt hét közepén ugyanis jól kiizzadva jöttem-mentem hidegből melegbe oda-vissza többször is. Meg is lett a hatása: megfájdult a torkom. Eszembe jutott a kardamom. Három szem magot elrágcsáltam és legnagyobb csodálkozásomra működött a dolog: enyhűlt a torokkaparás. Néhány órával később újabb három mag: ezután vége is lett a fájdalomnak. Azóta sem jött vissza. Lám ilyen egyszerű! Semmi gyógyszer nem kellett. Csuda ez a kardamom. Holnap megpróbálom a kávémat ízesíteni vele, és mindenképpen kipróbálom a most olvasott receptet: a kardamonos mate teát. Ezt így kell elkészíteni Süncike tanácsa szerint, amit a tutireceptek.hu oldalon tett közzé:

 

Hozzávalók:
10 kardamom mag
fél citrom héja
2 l víz
2 dkg mate tea

Elkészítés:
Elkészítése: 10 kardamom magot szétnyomunk. Lereszelünk egy fél citrom héját és mindezt 2 l vízzel 3 percig forralunk. 2 dkg mate teát leforrázunk a forró vízzel, 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Melegen vagy hidegen is fogyaszthatjuk. Anyagcsere-serkentő hatású.

 

Tanácsok:
Dél-Amerika kedvenc itala, a mate tea, a fekete kávé és a fekete tea egészséges alternatívája. Rendkívül hatásos és egészséges ital, 11 féle polifenolt tartalmaz. Ezek erős antioxidáns hatásuk révén védenek a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, erősítve ezzel a szervezet természetes védekező képességét. A mate tea csökkenti az éhségérzetet, méregtelenít, serkenti a bélműködést és enyhén vízhajtó hatású. A kardamom Indiában őshonos fűszernövény, hüvelytermése apró, kellemes ízű magokat tartalmaz. Jó hatású az emésztésre, gyomorrontás, haspuffadás esetén gyógyhatású.