Múltkorában a kaposvári vásárcsarnokban egy kissé akcentussal beszélő hölgy kardamommagot keresett fűszereink között. Igen nagyon megörült, hogy talált kínálatunkban, és rögtön két zacskóval is vásárolt belőle. Megkérdeztem tőle, hogy mihez használja? Elmesélte, hogy ő körbeutazta a világot, nagyon megkedvelte az indiai ételeket, azokat ízesíti vele. Azt is elmondta, hogy most azért vett két csomaggal, mert kicsit fáj a torka, és arra kitűnő szer a kardamom. Néhány szem magot szét kell rágni, és pár óra múlva vége a torokfájásnak. Én eddig mint igen kitűnő szíverősítőt, gyomor- és bélgyógyítót, emésztést javítót ismertem ezt az egzotikus fűszer- és gyógynövényt, de hamar megbizonyosodtam a hölgy igazáról.

Múlt hét közepén ugyanis jól kiizzadva jöttem-mentem hidegből melegbe oda-vissza többször is. Meg is lett a hatása: megfájdult a torkom. Eszembe jutott a kardamom. Három szem magot elrágcsáltam és legnagyobb csodálkozásomra működött a dolog: enyhűlt a torokkaparás. Néhány órával később újabb három mag: ezután vége is lett a fájdalomnak. Azóta sem jött vissza. Lám ilyen egyszerű! Semmi gyógyszer nem kellett. Csuda ez a kardamom. Holnap megpróbálom a kávémat ízesíteni vele, és mindenképpen kipróbálom a most olvasott receptet: a kardamonos mate teát. Ezt így kell elkészíteni Süncike tanácsa szerint, amit a tutireceptek.hu oldalon tett közzé:

 

Hozzávalók:
10 kardamom mag
fél citrom héja
2 l víz
2 dkg mate tea

Elkészítés:
Elkészítése: 10 kardamom magot szétnyomunk. Lereszelünk egy fél citrom héját és mindezt 2 l vízzel 3 percig forralunk. 2 dkg mate teát leforrázunk a forró vízzel, 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Melegen vagy hidegen is fogyaszthatjuk. Anyagcsere-serkentő hatású.

 

Tanácsok:
Dél-Amerika kedvenc itala, a mate tea, a fekete kávé és a fekete tea egészséges alternatívája. Rendkívül hatásos és egészséges ital, 11 féle polifenolt tartalmaz. Ezek erős antioxidáns hatásuk révén védenek a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, erősítve ezzel a szervezet természetes védekező képességét. A mate tea csökkenti az éhségérzetet, méregtelenít, serkenti a bélműködést és enyhén vízhajtó hatású. A kardamom Indiában őshonos fűszernövény, hüvelytermése apró, kellemes ízű magokat tartalmaz. Jó hatású az emésztésre, gyomorrontás, haspuffadás esetén gyógyhatású.