TEÁK, FŰSZEREK

Teák, fűszerek, ízek, illatok, jótanácsok:

www.mannarium.hu""

Feedek
Megosztás

Zöld gyöngy a sivatagban

Amikor néhány esztendővel ezelőtt egy expedícióval a Szahara mélyén jártam, az ottani nomádok mindig kis golyócskákból álló teafűből készítettek nekünk frissítőt. Mint utóbb kiderült ők általában „Gunpowder” típusú kínai teát használtak, mert ez sokkal tovább megőrzi a minőségét, még ott a sivatagi viszonyok között is.

Rettenetes erős teát készítettek. Ehhez jókora adag teafűvet tettek egy viszonylag kis méretű teáskannába, sok-sok cukrot lapátoltak hozzá és ezt melegítették fel.

Rendkívül édes, méregerős teát kínáltak körbe, de csak két-három kortynyi mennyiséget. Ezt az első adagot a sivatagi harcos erejével jellemezték. Kicsiny mennyiségű friss teával és cukorral kiegészítve felöntötték másodszor is. Ez elmondásuk szerint olyan erős, mint a jó barátság. A harmadszori felöntés pedig már lágy volt, mint a szerelem.

Bármilyen keveset is töltöttek egy-egy kör során, három ilyen kis adag elfogyasztása brutális energiabomba volt a szervezetnek.

Régebben mindig hallottam, hogy a nagy hőségben forró teával hűsítik magukat az arabok. Ez talán igaz, de én úgy éreztem, hogy a sok tein és a cukor olyan szinten tölti fel a szervezetet, hogy a meleget már nem is érzi az ember.

A képre azért tettem egy normál méretű teáskanalat, hogy érzékeltessem milyen pici teáskannában készült a sivatagi tea 5 ember számára :-)

Azóta is imádom ezt a teát, bár ezzel a módszerrel viszonylag ritkán készítem el, inkább cukor nélkül fogyasztom.

A világon az egyik legismertebb zöld teafajta a „Gunpowder”, azaz puskapor. Ezt a kis golyócskákká gyúrt teát az angolok nevezték el így, míg Kínában jóval barátságosabban „Zöld gyöngynek” hívják.

Valamikor kézzel sodorták össze a tealevélkéket, ma már ezt gépekkel végzik. Természetesen ma is létezik fantasztikus minőségű, kézi sodrású tealevél, de annak ára messze meghaladja az átlag teaivó pénztárcájának kapacítását.

A gunpowderek közül az egyik legjobbnak mondott minőség a „Temple of Heaven”, azaz a Mennyek temploma nevet viseli. Joggal.

Klasszikus módon a következőképpen kell elkészíteni:

A fényes kis golyócskákból mindössze egy mokkáskanálnyit tegyetek egy kis bögrényi teához. A felforralt vizet 5-10 percig hagyjátok lenyugodni, majd a teára öntve 2-3 percig áztassátok. A kis golyócskák szépen kinyilnak, kiengedve magukból illatos aromájukat. Leszűrve, lassan kortyolva fogyasszátok. Az így egyszer már használt teafüvet ugyan ezzel a módszerrel még 3-5 alkalommal felönthetitek, így élvezve a tea minden alkalomra megváltozó fantasztikus ízvilágát.

A teából 800.- Ft áron rendelhettek egy 50 grammos csomagot a Mannárium webshopból, vagy Pécsett megkóstolhatjátok a Jókai Cukrászdában (Pécs, Jókai tér).

Oolong tea - ami igazán rendbetesz

Sokan sok mindent tudnak a zöld tea jótékony hatásairól, de az oolong teát és annak rendkívüliségét már jóval kevesebben ismerik. Érdemes néhány alapvető tulajdonságával megismerkedni, no és természetesen meg kell kóstolni, végül pedig rá kell szokni :-)

Az Oolong tea ugyanannak a teacserjének a leveléből készül, mint a zöld, és a fekete tea, félúton van köztük. Ez abból ered, hogy ezt a teafajtát a fekete teához hasonlóan elkezdik erjeszteni, de a folyamatot leállítják, mielőtt az fermentáció teljesen végbe menne. Ennek köszönhetően az Oolong tea egyesíti mind a zöld tea, mind a fekete tea értékes hatóanyagait. Az Oolong tea rendszeres fogyasztása:

- elősegíti a napi C vitamin szükséglet fedezését

- javít a bőr allergiás tünetein

- a tea hatására a zsiradék nagy része nem szívódik fel a szervezetben, serkenti a zsírszövetek anyagcseréjét, miáltal karcsúsító hatást fejt ki.

- gátolja a daganatok kifejlődését,

- késlelteti az öregedést

- serkenti a vérben levő zsiradékok lebomlását

- csökkenti a vér koleszterin szintjét

- megteremti a testi és szellemi egyensúlyt

- elűzi a fáradtságot.

- erősíti az önszabályozó idegrendszer és a vegetatív idegrendszer tevékenységét

- megelőzi a túl nagy stressz miatt kialakuló étkezési zavarokat, illetve a depresszió miatt fellépő szüntelen éhségérzetet

ELKÉSZÍTÉSE:

Egy kávéskanál teát 2-2,5 dl forró (70-80°C) vízzel öntsük le, 2-3 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Az Oolong teákat 4-5 alkalommal is le lehet forrázni. Legjobb étkezést követően inni.